Hieronta
Klassinen hieronta on yksi yleisimmin käytetyistä hoitomuodoista tuki- ja liikuntaelinongelmissa. Hieronta on hoitotarkoituksessa tehtävää kudosten mekaanista muokkausta. Hieronnassa käytettäviä tekniikoita ovat muun muassa sively, hankaus, puristelu, taputus ja täristys. Hieronnan vaikutuksesta mm. lihas- ja hermokudosten kudosten aineenvaihdunta tehostuu sekä verenkierto, lymfa- ja nestekierto paranevat. Yleisimmin hierontahoitoon tullaan erilaisten kiputilojen ja lihasjännitysten johdosta. Suomessa hierontaa tekevät virallisen näyttötutkinnon suorittaneet ns. koulutetut hierojat, jotka ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja näin ollen oikeutettuja myös potilasvahinkovakuutukseen. Urheiluhieronta on hieronnan erityisosa-alue, jossa hieroja ottaa huomioon urheilijan kehon ja lajiharjoittelun vaatimat erityistarpeet. Urheiluhieronnan tarkoituksena on edistää lihasten palautumista harjoitusten rasituksista ja auttaa siten urheilijaa lajissaan huippusuoritukseen. Urheiluhieronta sopii sekä kilpaurheilijoille että tavallisille kuntoilijoille, iästä riippumatta. Urheiluhieronnalla on klassista hierontaa tehokkaampi ja lihasta muokkaavampi vaikutus. Kokonaisuudessa käytän hoidossani perinteistä klassista hierontaa, urheiluhierontaa, kuuma- ja kylmähoitoja sekä passiivisia venytyksiä. Hoitoon liittyy olennaisesti myös nivelkäsittely sekä tarvittava venytys- ja kotihoito-ohjeistus.
Klassinen hieronta
Klassinen hieronta poistaa lihaskireydet, rentouttaa kehoa ja rauhoittaa mieltä. Klassisessa hieronnassa käytetään viittä perusotetta; sively, hankaus, pusertelu, täristys ja taputus. Jokaiselle hierojalle on muotoutunut oma tekniikka, jota sovelletaan asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Hoitoihin sisältyy lihashuollon, liikunnan ja ravitsemuksen neuvontaa ja ohjausta. Klassinen hieronta sopii kaikille, ammattiin ja ikään katsomatta. Klassinen hieronta poistaa kipua, vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kehoon, rauhoittaen keskushermostoa, vilkastuttaa verenkiertoa, lisäten hapen ja ravinteiden kulkua sekä poistaen kuona-aineita, avaa pieniä verisuonia, lisää lymfakiertoa, vähentää turvotusta, parantaa nivelten liikkuvuutta, rikkoo arpikudosta sekä lisää lihasten joustavuutta.
Urheiluhieronta
Urheiluhieronta soveltaa klassista hierontaa urheilijoiden tarpeisiin tukemaan heidän harjoittelua ja kilpailemista, ottaen huomioon urheilun aiheuttamien harjoitteiden ja rasitusten vaikutuksen kehoon. Urheiluhieronnassa käytetään myös erikoistekniikoita ja hieronnan voimakkuus on tehokkaampaa. Hieronnan tehokkuudessa otetaan huomioon urheilijan harjoitusohjelma ja kilpailuun valmistautuminen. Urheiluhieronta nopeuttaa palautumista, ennalta ehkäisee vammoja, nopeuttaa jo syntyneiden vammojen parantumista, parantaa ja ylläpitää sidekudoksen elastisuutta, poistaa lihaskireyksiä ja -jänityksiä sekä rentouttaa yleisesti. Urheiluhieronta sopii myös kuntourheilijoille ja aktiivisesti liikuntaa harrastaville.
Nivelkäsittely
Nivelkäsittelyllä ylläpidetään ja edistetään niveltoimintaa. Hoidon aikana niveleen ja sitä ympäröiviin pehmytkudoksiin kohdistetaan rauhallisesti mobilisoivaa liikettä. Hoito ja hieronta tehdään nivelten liikelaajuksien mukaan. Nivelalueisiin voidaan kohdistaa traktiota (veto) tai translaatiota (liukumaa), jolloin nivelpintojen välille saadaan liikettä ja näin parannetaan nivelpintojen aineenvaihduntaa. Nivelten liikelaajuutta voidaan kasvattaa myös mobilisoivalla ja venyttävällä hierontaotteella. Täsmällisillä hierontaotteilla saadaan niveltä ympäröivään pehmytkudokseen (lihas, jänne, nivelside) lisää elastisuutta sekä kiihdytetään alueen aineenvaihduntaa.
Lämpöhoito
Ennen hierontaa lihaksia voidaan lämmittää muokkaamisen helpottamiseksi. Lämmöllä on usein rentouttava vaikutus ja se voi myös poistaa lihasjännityksiä. Lämpöpakkaus asetetaan halutulle alueelle ja annetaan sen vaikuttaa n.10 min, jonka jälkeen aluetta voidaan hieroa.
Kylmähoito
Kylmähoitoa käytetään paljon akuuttien vammojen ensiapuna, koska se vähentää turvotusta ja lievittää kipua. Kylmähoito on myös hyvä lihashuollinen toimenpide kovan harjoituksen tai kilpailun jälkeen. Hierontahoidossa kylmähoitoa annetaan esimerkiksi penikkataudin aiheuttamien lihaskiinnikkeiden aukaisemisen helpottamiseksi.
Kinesioteippaus
Kinesioteippauksen avulla voidaan hoitaa erilaisia kiputiloja, vaikuttaa nivelten liikkeisiin, tehdä tukiteippauksia ja korjata ergonomisia virheitä. Kivunhoidossa teipin avulla siirretään ihoa kipualueella, jolloin vaikutetaan ihon allaoleviin kipureseptoreihin sekä fascian käyttäytymiseen liikkeessä tai lepotilassa. Huolellisen palpoinnin ja tutkimisen avulla selvitetään kullekin sopiva teippaustekniikka.